Khamis, 12 Julai 2012

RESEPI SEMPOI : CONGO BARS

dah lama oshin nk try wat brownies..

siap amik resepi lagi dekat kak tina tapi tetap x buat² juga...

memang dasar pemalas kan..wawawawa..

bukan pemalas tapi agak bz di setiap hujung minggu...(alasan kan :p)

kebetulan plak isnin baru nie acha demam &

oshin amik cuti hari selasa sebab nak jaga acha..

so sebab x tao nak wat ape kan..terus decide nak cuba brownies dr kak ita nie..

maka terhasilla Congo Bars .




masih dalam loyang lg ko...haaa..hambek..kekeke

nampak bebenor x nyempat kan nk snap...

jom terjah resepi......


sumber : kak ita , kak rima


bahan - bahan :
315 gm tepung gandum 2 1/2 sudu kecil baking powder 1/2 sudu kecil garam 150 gm butter 320 gm gula perang - boleh kurangkan 3 biji telur 1 sudu kecil esen vanila 250 gm chocolate chips 1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional Kepingan badam untuk taburan - optional
cara - cara :

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati. Masukkan esen vanila. Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.

terjah pic plak :)


nyum - nyum...sedappp sangat......dengan chocolate chips n kacang.....




^___________^

senyum puas hati..1st tym buat berjaya ! yeay!







17 000 sayang oshin:

♥ Wina ♥ berkata...

wahhhh..congrats!

sangat jeles pada mereka yang pandai baking uhuhuu

Tina Othman berkata...

bercongo bongo lah bagai kan time cuti aritu

eh tak manis ke ni, byk review kata manissssss kalau tak kurangkan gula dia

Cik Siti Hajar berkata...

nampak sedap.... hantar sikit boleh tak...:)

FARAH deeb berkata...

Wahhh yummy yummeh! Malangnye.... jauh!!! Theee... (ko tk dah lame singgah wat muke tak malu bawak tupperware!) :P

cik mun berkata...

huhu..mun nak blaja wat kek la jgak..

fiza berkata...

Simple jer resipinya yer.

Saya selalu print resipi, tapi buatnya ntah bila.

Farah Shamsudin berkata...

wawaaaaa.. rajin betul oshin ni..

Cik Rongoks berkata...

perghhh ! nnt buatkan utk ika ye. hahahha

oshin-jamel berkata...

@♥ Wina ♥: hehehe...bukan pndai pon wina...br nk try...hahah

oshin-jamel berkata...

@Tina Othman: sy kurangkan gula die kak...hehehe...yerla klu tgk resepinya..mak aii..byk tol guna kan

oshin-jamel berkata...

@Cik Siti Hajar:alahai yunk..sudah abis maaa..hehee

oshin-jamel berkata...

@Cik Siti Hajar:alahai yunk..sudah abis maaa..hehee

oshin-jamel berkata...

@FARAH deeb:hahahha..kan kak deeb :)

oshin-jamel berkata...

@cik mun: boleh aje mun...try la..x ssh pon..men cmpk2 aje..hehe

oshin-jamel berkata...

@fiza:oshin pon gtu gak..byk print dr buat..hahaha

oshin-jamel berkata...

@Farah Shamsudin:hehehe....tp byk mls dr rajin yunk..hehee

oshin-jamel berkata...

@Cik Rongoks:insyaALLAH....meh dtg umah akk meh...

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket