Khamis, 29 Mac 2012

RESEPI SEMPOI : SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE LAPIS KEJU






memang terbaeeeekkk kan.....

serius cakap...1st tym wat cake tanpa bantuan chef emak tersayang...

tengok la hasilnye...... bangga 60 saat.....

^_________^v

resepi cake chocolate nie oshin amik dr kakak tersayamm ....
 
kak tina

kak...saya copy yer kak..hehehe...mmg btl kata akk..
 
cake nie marbeles !!!!!!
 

 
 





Bahan-bahan :

*1 cawan tepung gandum
 
*1 sudu kecil baking powder
 
*1/2 sudu kecil soda bikarbonat
 
*1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
 
*2 sudu besar susu tepung
 
*1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
 
*1 cawan gula perang
 
*1 sudu kecil esen vanilla
 
*1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
 
*secubit garam
 
*1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung ~ k.nor lebih suka guna melted butter
*
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara:
*Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. 
*Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
 
*Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
 
*Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.


Bahan Lapisan Keju:
*250g cream cheese
*70g gula kastor
*20g tepung gandum
*1 biji telur saiz L
*1 sudu teh jus lemon
*25ml air

* 3 sudu besar blueberry filling (tak letak pun tak apa)--> oshin letak..nyum² sedappp






agak comot skit...tp xpe...rasanye mmg menjilat jari la...


1.Panaskan air dalam periuk pengukus.

2.Adunan kek coklat dibahagi kepada 2 bahagian.

3.Ambil satu bahagian adunan kek coklat, tuang ke dalam loyang dan kukus
selama 15 minit.Angkat dan tekankan sikit dengan sudu supaya rata.

4.Kemudian pukul cream cheese,gula,tepung gandum,jus lemon dan air
sehingga berkrim.Tambahkan telur.Pukul rata.

5.Tuangkan adunan cream cheese ke dalam kek coklat kukus tadi.Ratakan.

6.Letakkan (dot2kan guna sudu kecil) blueberry filling dipermukaan adunan
cream cheese tadi.Kukus lagi selama 15 minit.

7.Kemudian tuangkan lagi baki adunan kek coklat tadi di atas lapisan cheese
dan kukus lagi selama 30 minit dengan api sederhana kuat.


pesanan:

*air kukusan hendaklah betul2 mendidih sebelum mengukus kek.
*balut tudung periuk dengan tuala/kain bersih agar kek tidak terkena wap.
*tiap lapisan kek dikukus dengan api sederhana sahaja.




 p/s : makcik kata sedapp..leh wat bisnes nie..hahaha....

4 000 sayang oshin:

kucarkacir berkata...

mcm best je...nk cube la..hehehe

oshin-jamel berkata...

@kucarkacir: cuba..jangan x cuba..hehe

siti zulaikha jusoff berkata...

best nya....meleh air liur den..hahaha..btw nice entry

oshin-jamel berkata...

@siti zulaikha jusoff: maceh dear :)

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket